• info@hjartat.com

Om oss

Vårt arbetssätt präglas av att barnen skall ha en lärorik, utvecklande, trygg och trivsam vistelse i förskolan. 

Vi vet att alla barn är kompetenta och utgår från att alla barn skall klara så mycket som möjligt på egen hand. Det gör vi genom att ägna tid till grundverksamheten som innebär alla dagliga återkommande rutiner, för att skapa självständighet och tilltro till sin egen förmåga. 

 

Vi skapar lärorika och lustfyllda situationer som är grundade i barnens intressen och vi vuxna finns till hands, stöttar och uppmuntrar barnen till nya kunskaper och erfarenheter.

 

Målsättningen för verksamheten är att sätta barnet i centrum och lägga grunden för 

ett livslångt lärande utifrån det enskilda barnets behov och förutsättningar. Målet är också att barnen skall få vara den de är, känna samhörighet med varandra och med alla vuxna. Vi vill ha roligt tillsammans, så att vi får trygga och glada barn!

 

Styrdokument och dokumentation

Vi arbetar långsiktigt för att våra verksamheter ständigt ska utvecklas och hålla hög kvalitet. Det är ett arbete som bygger på delaktighet och medverkan från oss som arbetar på förskolorna, och lyhördhet mot barn och vårdnadshavare. En annan viktig del i vårt arbete är att arbeta för allas lika värde utifrån vår likabehandlingsplan.


Vi på förskolorna Hjärtat följer förskolans läroplan (Lpfö 2018) skollagen och barnkonventionen. Vi använder oss av pedagogisk dokumentation genom den pedagogiska appen Tyra. Genom Tyra får vårdnadshavarna inblick och inflytande i sitt barns vardag på förskolan. I appen finns även övrig information som t ex aktuella dokument som rör verksamheten, veckobrev, kontaktuppgifter samt lärlogg/portfolio till varje specifikt barn där vi lägger upp bilder på barnens vardag på förskolan. Tyra fungerar som ett arbetsmaterial för pedagoger och är även en del i vårt kvalitetsarbete för att kunna utvärdera hur vi arbetar i enlighet med läroplanens mål och intentioner.

 

Vår vision är också att minska pappershanteringen och tänka på vår miljö då det finns enkla verktyg i Tyra där ni vårdnadshavare exempelvis kan signera dokument direkt i appen. Tyraappen är GDPR-säkrad och trygg för alla att använda.

Pedagogisk miljö

Vi på förskolorna Hjärtat erbjuder en pedagogisk, utvecklande och trygg miljö för alla barn där omsorg och lärande bildar en helhet. Vi uppmuntrar och erbjuder ett utforskande arbetssätt med leken i fokus för lärandet. Vi arbetar med gruppindelningar av barnen för att tillgodose barns olika kompetenser och behov. I de mindre grupperna får barnen utvecklas och utmanas i sitt lärande och öva på sin sociala kompetens tillsammans med andra barn och oss vuxna som stöd.

Vi vill också att barnen får ett varmt förhållningssätt till både natur och miljö. Våra förskolor lägger därför stor vikt vid miljöarbete. Vi deltar till exempel varje år i Håll Sverige Rents skräpplockardagar och involverar barnen i sortering/återvinningsarbete.

Mål: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin n nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära (lpfö 2018)

Utemiljö

Utevistelsen är en viktig del av våra verksamheter. Vi har stora och härliga utegårdar och vi går ofta på skogsutflykter i våra närområden. Där ges barnen tillfälle till större rörelseutrymme och lockar till spännande upptäckter och lekar. Vi besöker också regelbundet olika platser i våra närområden såsom bibliotek och olika lekplatser.

 

Mål: Förskolan ska sträva efter att varje barn ges möjlighet till lek och andra aktiviteter både i planerad miljö och i naturmiljö (LpFö 2018)

Innemiljö

Inomhusvistelsen är lika viktig och här får barnen utveckla sina individuella egenskaper och intressen i en strukturerad och inspirerande pedagogisk miljö. Vi har delat in våra innemiljöer i olika pedagogiska ”rum” som alla är grundade i läroplanens mål och där materialet förändras utifrån barnens intressen. Vi vill erbjuda en stimulerande miljö som tillvaratar barnens nyfikenhet, intressen, och behov. Leken är en stor del av lärande och utveckling i förskolan. Med tilltalande material, olika spel, byggmaterial och pedagogiska leksaker utmanas barnen att vara kreativa, skapa fritt, och samspela med sina vänner vilket gör att de utvecklas socialt, emotionellt, kulturellt och motoriskt. Vi arbetar medvetet med att främja barns språk-och matematiska utveckling på ett inspirerande och roligt sätt.

Traditioner

På förskolan Hjärtat värnar om traditioner och högtider och har aktiviteter kring lucia, jul, påsk, alla-hjärtans-dag och midsommar. Vi har även egna traditioner som återkommer. Vi bjuder också in barnens familjer att delta vid midsommarfirande, frukostmorgon, lucia och vernissage till exempel. Vi värnar om den lilla och familjära förskolan.

 

Förutom de gemensamma traditioner har varje enskild förskola sina egna aktiviteter och traditioner. Vi firar alltid barnens och pedagogernas födelsedagar med fint fruktfat, sång och paket. Vi följer alltid årstider och traditioner när det gäller pyssel och skapande. ’

 

Mål: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmågor och barns eget kulturskapande som att överföra ett kulturarv, värden, traditioner, språk och kunskaper från en generation till en annan.

Våra gemensamma traditioner

  • Frukostmorgon: En gång i månaden bjuder vi in vårdnadshavare och syskon att äta frukost tillsammans med oss och barnen.
  • Förskolorna Hjärtats årsjubileum: I samband med att varje förskola fyller år anordnas en aktivitet som varierar från år till år. I samband med jubileumsveckorna har vi också öppet hus för nya vårdnadshavare och barn som önskar plats och är nyfikna på vår verksamhet.
  • Rocka sockorna: Vi uppmärksammar allas lika värde.
  • Skräpplockardagarna: Vi värnar om vår miljö genom att delta i projektet ”Håll Sverige rent” och deras skräpplockardagar.
  • Hjärtatloppen: Vi uppmuntrar till att värna om vår hälsa genom att gå/springa ett litet motionslopp som anordnas av varje förskola.
  • Mor-fars dag: Vi skapar en present som ges bort till denna dag från varje barn.
  • Förskolans dag: Vi förskolans dag med överraskningar för barnen.
  • Nallefesten: I samband med nallens dag har vi fest för våra gosedjur.
  • Räfsar/nyttodagen: Vi bjuder in vårdnadshavare och hjälps åt att göra fint på gården. Vi avslutar med något lätt grillat som vi bjuder alla på.
  • Nobelfesten: Vi dukar upp långbord, äter finmiddag och klär oss i fina kläder.
  • Julgransraskning: Vi har julgransraskning och dansar kring granen.